Search site


Contact

KK Fan

E-mail: kkfancontact@gmail.com

Forum

Kliknite na banner za direktan prenos ka forumu.

Biografija

                                                    
           
Kristina Kovac, jedna od najpopularnijih izvodjaca pop muzike u Srbiji, ima veoma zanimljivu zivotnu pricu. Rodjena je 10.11.1974. u Beogradu, kao dete Kornelija i Spomenke Kovac. Tada je bila najmladja, uz stariju sestru Aleksandru, a kasnije se rodila i treca sestra - Anja. Od samog detinjstva, zivot je sestre Kovac nosio na mnoge strane. Zahvaljujuci profesiji oca Kornelija, mnogo su putovale, a rano su pocele i muzicki da se obrazuju. I otac i majka su cerkama presadili gen za muziku. Od najmladjih godina, sestre su komponovale i pisale svoje prve pesme.

                                       

Kristina je postala poznata javnosti uz grupu K2 u kojoj je nastupala sa sestrom Aleksandrom. Izdale su 5 albuma, 4 studijska, 1 remiks kompilaciju, od kojih su 2 bila na srpskom, 2 na spanskom, a 1 i to prvi na engleskom. 1989. godine su, uz ocevu pomoc, koristeci naziv Next of kin snimile album na engleskom "Way to the top" u Spaniji. Album je takodje izdat u Srbiji, ali nije doziveo veliki uspeh jer nije imao dovoljno dobru medijsku kampanju. 1991. sa sestrom Aleksandrom, Kristina peva pratece vokale za Bebi Dol koja je predstavljala Jugoslaviju na Evroviziji 1991. U septembru iste godine Aleksandra i Kristina preselile su se u London kako bi isle na turneju sa Labi Siffre. Do kraja godine, vratile su se u Beograd, da bi vec u leto 1992. otisle u Norvesku da snime promo materijal za kompozitora Swaya, i to pod nazivom You dirty sisters. 1993. ponovo odlaze u London gde su nastupale u klubovima kao sto su Mean fiddler, The orange i Tea room des artistes. Nakon sto ih je cuo kako pevaju u klubu Mean fiddler, Errol Brown (bivsi pevac Hot chocolate) je napravio posao sa Aleksandrom i Kristinom, i nacinio ih predgrupom i pratecim vokalima na svojoj turneji. Za te prigode, nazivale su se The Cornelias. Usled ovoga, K2 su dobile pozitivne reakcije ogromnih izdavackih kuca kao sto su Sony2, Polydor i Warner Bros. Sledecih nekoliko godina, Aleksandra i Kristina su radile sa velikim muzickim imenima kao sto su Derek Bramble (kompozitor i producent, radio sa Whitney Houston, Nonom Gaye) i sa kompozitorskim duetom Rod Argent - Peter Van Hooke (komponovali i producirali za Genesis i Taniru Tikaram). Njihov prvi album Ajmo u zivot je izdat za Komunu 1996. godine. Bio je veoma popularan i devojke su postale poznate. Izdale su 3 video spota - Ajmo u zivot, Dzangl manija i Milo moje. Sve su pesme bila veliki hitovi i na prvim mestima svih pop top lista. Samo godinu dana kasnije, 1997., izlazi drugi album, malo manje komercijalan ali podjednako uspesan. Nazvan je Malo soula. K2 su snimile opet tri spota - Dabadamdam, Sestre i Bicu tvoja devojka. Iste godine sestre postaju urednice muzickog izdanja Time out, koji je kompilacija pesama mladih hip hop i pop izvodjaca Srbije. K2 na albumu izdaju 2 pesme (Srebro i zlato, Da li znas) ali je uradjen i remiks za pesmu Da li znas. Snimljen je spot za Srebro i zlato koji je bio veoma popularan. Usled velike poplarnosti u Srbiji, K2 izdaju album na spanskom uradjen za EMI 1998. Sadrzavao je spanske verzije srpskih pesama. Npr. Sestre su postale Hermanas, a Ajmo u zivot - Vamos de fiesta. Album je bio uspesan, a devojke su takodje isle i na turneju sirom Spanije. Iste godine izlazi kompilacija remiks izdanja pesama, koji je takodje izdat za EMI. Devojke su se vratile u Srbiju, ali stanje vise nije bilo bolje, cak se pogorsalo. Popularnost turbo folka, i uzasna politika koja je tog perioda zagospodarila Srbijom, ali svakako i zasicenje uticali su da se K2 raspadne. Sestre su otisle na razlicite strane.

                                                              

Kristina je pocela uglavnom da komponuje. Uradila je melodije za mnogo reklama, a takodje je oformila i boy band Peti element 2001. godine, koji je bio dosta popularan. Takodje je radila muziku za mnoge muzicke zvezde - od Tanje Banjanin do Karoline Goceve. Medjutim, 2004. godine radi citavu muziku za film Mi nismo andjeli 2 koji je definitivno bio najgledaniji film te godine. Uradila je solo pesmu Sta se dobije kad se andjeli klade, ali pesme nije izdata kao spot, niti je zadobila medijsku paznju. U tom periodu, doduse, snimila je spot za pesmu koja nosi pomalo simbolican naziv - Pesma za kraj. Spot se vrteo na televiziji, ali buduci da je uradjen u dzez/bluz/r&b maniru, nije privukao masu. Kristina je, svih tih godina stvarala pesme ne sluteci da ce jednog dana postati veoma popularne pesme. 

                                                                    


Album "U nebranom grozdju" je pocela da radi u leto 2006., a izdala ga gotovo godinu dana kasnije. Svih 10 numera su napisane sa strane nje. Na albumu se nalaze mnogobrojni gosti, kao npr. hrvatski bend Cubismo, Vinnie Colaiuta (bubnjevi, radio sa Stingom, Erosom Ramazzotijem, Anastaciom, Pussycat Dolls), Dominic Miller (gitara, radi sa Stingom) i Paul Turner (bas, radio sa Jamiroquaijem i Annie Lennox). Prvi singl je izdat jula/avgusta 2007. Kristina se premisljala da li da izabere Kolena ili Zivot je ljut - ali su pobedila Kolena. Spot, sniman na Hvaru u Hrvatskoj je poprimio odlicne kritike, a pesma uradjena u latino stilu postala je najveci letnji hit Srbije, sto nije lako jer pop i moderna muzika tesko prolazi u Srbiji i veoma je tesko prihvacena. Kolena su se pojavljivala na svim radijskim i TV stanicama, gde su svuda bili 1. ili top 5. Pesma je takodje usla i medju MTV Adria top 20. Za drugi singl Kristina je izabrala pesmu Zivot je ljut - koja je Kristinina omiljena pesma sa albuma, prema njoj. Krajem 2007. godine Kristina ostaje trudna po prvi put, presrecna i zadovoljna. Spot Zivot je ljut pobrao je simpatije i publike i kriticara, a isti dobija nagrade na festivalima Beovizija 2008 i Suncane skale. Tokom trudnoce, Kristina pocinje sa organizacijom za snimanje treceg (planiranog) singla Milica i ja, i poziva fanove sa zvanicnog foruma da se prikljuce u snimanju kao statisti. Medjutim, Kristina odustaje od zamisli. Na Suncanim skalama se ne pojavljuje da bi primila nagradu jer radja devojcicu, Taru, 1. jula 2008. Nakon toga, Kristina nastavlja sa organizacijom svog prvog solo koncerta kao i snimanja spota za treci singl - Ko.